• icon-cloud.svg Mooi weer garantie
  • icon-schoon.svg Schoon, nieuw en onbeschadigd
  • icon-kwaliteit.svg Kwaliteit en veiligheid
  • icon-transport.svg Volledig ontzorgd van A-Z

Veiligheid springkussens

Veiligheid bij springkussens en andere attracties

Het eerste en belangrijkste bij een springkussen huren is dat het gekeurd is!  


Een springkussen moet altijd gekeurd zijn. Let hierop bij het huren van een springkussen of attractie! 


Inhoudsopgave:

  • Veiligheid waar moet je op letten bij het huren van een springkussen
  • Veiligheid wat bent u als huurder verplicht te doen en te weten bij het huren van een springkussen
  • Waarom zijn springkussens zoveel in het nieuws?


Veiligheid bij een springkussen waar moet je op letten?

De opblaasbare attracties/springkussens moeten voldoen aan de veiligheidseisen van de Europese norm (NEN-EN14960) als de voornaamste activiteiten glijden, springen of stuiteren zijn. Wij voldoen aan deze norm! Wilt u het zeker weten? Vraag dan een kopie van het keuringscertificaat!- Een attractie zoals een voetbalboarding heeft geen certificaat. Dit is een omheining en geen attractie om op te springen, stuiteren of te glijden.


Bekijk hieronder een filmpje over het plaatsen van een springkussen & de veiligheid. Wij als een van de weinige verhuurders in Nederland. Plaatsen het springkussen in 99% van de gevallen. Wij zorgen dus voor en correcte plaatsing. Soms is dit helaas niet mogelijk. We zullen u dan duidelijke instructies geven. 
Veiligheid wat moet u als huurder doen?

Het is belangrijk dat permanent toezicht aanwezig is en het springkussen of de attractie goed verankerd is (elk aanwezig verankeringspunt moet worden gebruikt). U bent als huurder verplicht te melden wanneer het springkussen of de attractie op betonnen of kunstgras ondergrond staat en deze niet verankerd kan worden. U kunt dan of zelf voldoende balast/ verankering regelen of bij ons grindzakken huren.


  • De maximale windsnelheid is windkracht 5 op de schaal van Beaufort. U dient bij een hogere windsnelheid de attractie direct stop te zetten.
  • Zorg dat het springkussen voldoende ruimte heeft. De minimale ruimte om het kussen moet 1,8 meter zijn. Wanneer het luchtkussen hoger dan 3,6 meter is, moet de helft van de hoogte worden genomen als afstand.
  • Zorg bij voorkeur dat het springkussen altijd op een zachte val dempende ondergrond staat (bij voorkeur op gras). Als dit niet het geval is dienen val dempende matten geplaatst te worden buiten het kussen. U bent verplicht dit aan te geven tijdens het boeken van het springkussen! 
Hierboven dus een aantal redenen waarom wij onze springkussens en attracties altijd leveren. Wij zetten namelijk waar mogelijk de springkussens en attracties verankerd neer. We kunnen u waarschuwen voor een harde wind die voorspelt is en voor mogelijke gevaren. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurt tijdens de huur.


Hieronder een instructiefilmpje van veiligheid.nl waar u rekening mee moet houden tijdens de huur!


Waarom zijn springkussens zoveel in het nieuws?

Helaas was er een springkussen in omloop dat gevaarlijk bleek. Kinderen konden bij dit springkussen worden gelanceerd door op de muur te klimmen en te landen op een object. Vervolgens sprongen een aantal kinderen van het object af en werd de rest gelanceerd. Kinderen zijn zich niet altijd bewust van de gevaren. Dit is logisch, want ze moeten nog veel leren. Toezicht is dus van groot belang!


De wanden van een springkussen zijn juist om kinderen binnen het springkussen te houden. Helaas worden deze vaak gebruikt om op te klimmen wanneer er geen toezicht wordt gehouden.


De gevaren zitten dus vooral in het toezicht. Ons advies is dan ook: blijf toezicht houden.Huur hier uw veilige springkussen! 


🤸‍♀️Springkussens
🏃StormbanenToch een ongeluk gebeurt op een van onze attracties of springkussens? 

Is er toch onlangs dit alles een ongeluk gebeurt op een van onze attracties? Wilt u dan onderstaand formulier invullen en naar ons mailen? 


Ongevallen registratie formulier